↓Skip to main content

Do Vending Machine Operators Need to Register Each Machine With the BIR Like a POS or Cash Register Machine?

There is no BIR regulation written for vending machines specifically. What decides whether a vending machine needs BIR sales-machine registration is the same test Revenue Regulations (RR) No. 11-2004 applies to any register, POS terminal, or similar device: does the machine itself generate a receipt, invoice, or transaction record at the point of sale? A machine that does functions as a sales-recording device and falls under the registration and Acknowledgement Certificate process set out in RMC No. 5-2021 and RMO No. 9-2021; a bare mechanical coin machine that issues nothing does not — though the operator’s underlying sales stay fully taxable either way.

Keep Your Vending Machine Sales Records Organized FREE →

What test actually decides whether a vending machine needs BIR registration? #

RR No. 11-2004’s CRM/POS framework is built around the machine’s function — whether it issues the customer-facing sales document — not around whether a human attendant operates it, so the same test that applies to a staffed cash register applies to an unattended vending machine. Nothing in the regulation’s language carves out a separate rule for attended versus unattended equipment; it speaks to “register or POS machine of any type,” which is a functional description, not an operational one:

Sec 12, RR No. 11-2004 — “(Section 12 Cash register Machines Used for Internal Control — Any proprietor, owner or operator of a business establishment may use a register or POS machine of any type for ‘internal control purpose’, Provided that, duly registered sales invoices or receipts are issued for every sale. However, such proprietor, owner or operator shall first notify the machine distributor/dealer/vendor of his intention to use the machine solely for ‘internal control’ purposes…)”

That same section is the clearest signal of how the BIR frames this question generally: it draws the line at what the machine does at the point of sale, not at who or what is standing in front of it. A machine that prints or displays a transaction record for the customer is doing the thing RR No. 11-2004 regulates; a machine that merely dispenses a product for inserted coins, with no receipt of any kind, is not performing that function at all — it is closer to a dispensing mechanism than a sales-recording device as the regulation defines one. This is a reasoned application of that general principle to vending machines, not a reported ruling specific to them, so treat it as the strongest available reading rather than a cited vending-machine regulation.

If a vending machine does need registration, what does the process look like now? #

Since 2021, no vending-machine fleet would go through the old Permit to Use (PTU) process — the BIR replaced pre-approval with self-registration and an Acknowledgement Certificate for every category of CRM, POS, and similar sales machine. As covered in Do You Still Need a BIR Permit to Use (PTU) for Your POS or CRM Machine?, RMC No. 5-2021 removed the PTU requirement, and RMO No. 9-2021 set the replacement procedure: the operator submits the machine’s documentary requirements to its RDO or Large Taxpayers Office, which issues an Acknowledgement Certificate within three working days of a complete submission, rather than evaluating the machine in advance.

A receipting vending machine would follow that same path:

  1. Determine whether the machine issues a receipt, invoice, or digital transaction record at the point of sale — this is the threshold question, not the machine’s size or location.
  2. If it does, prepare the system documentation (machine/system description, sample receipt or transaction-slip format, and the technical details the RDO requests for a sales machine of its type).
  3. Submit to the RDO or Large Taxpayers Office where the operator is registered.
  4. Receive the Acknowledgement Certificate within three working days of a complete submission, and retain it per machine.

What functionality does a receipting vending machine need to meet? #

The same technical standard applies to a vending machine’s receipting function as to any other registered sales machine under RMO No. 9-2021 — sequential non-resettable numbering, a non-resettable grand total, and a retained Z-reading or equivalent summary. A vending machine with a digital payment reader that prints or displays a transaction slip per sale needs that slip to carry a sequential number that cannot be reset, and the machine (or its back-end reporting system) needs to retain a non-resettable running sales total the BIR can review during an audit or tax mapping visit.

And if the machine issues nothing at all? #

A bare coin-operated machine with no receipting capability doesn’t trigger CRM/POS registration, but the operator’s sales through that machine are still fully taxable income that must be captured in the operator’s own books. This mirrors the logic behind RR No. 11-2004 Section 12’s internal-control exception: a machine can sit outside the registered-receipt system only because the actual receipting happens somewhere else, through the operator’s normal invoicing process. For a non-receipting vending machine, that means the operator records the period’s collections (by physical cash count or digital settlement report) and issues its own registered sales documentation for the period, the same way any cash-based retail operation without per-transaction receipts must still account for total sales.

Worked example: Snap Vend’s 20-machine fleet #

Snap Vend operates 20 vending machines across several office buildings, generating roughly ₱3,500 per machine per month. Twelve of the machines are older coin-only units that dispense a product with no slip, receipt, or display confirmation of any kind — Snap Vend treats these as non-receipting equipment: no CRM/POS registration applies to them individually, but their combined ₱42,000 monthly collection is recorded in Snap Vend’s books and covered by the business’s own periodic sales invoicing, the same way its other undocumented cash sales are. The remaining eight machines accept e-wallet payments and print a transaction slip with a sequential number for every sale — Snap Vend treats these as sales-recording machines under RR No. 11-2004’s functional test and is working through RMO No. 9-2021’s Acknowledgement Certificate process for each of the eight units individually, since each machine’s counter and grand total are tracked separately.

Pre-registration checklist for a vending-machine operator #

  1. Sort the fleet by receipting function first — a slip, printed receipt, or app confirmation per sale versus a bare dispensing mechanism with nothing at all.
  2. Treat each receipting machine as its own registration unit, not the fleet collectively, since BIR practice tracks CRM/POS devices individually by their own counter and grand total.
  3. For non-receipting machines, confirm collections are still recorded and invoiced through the operator’s normal process — the absence of a machine receipt is not an exemption from reporting the income.
  4. Keep the functionality requirements in mind before buying new machines — sequential non-resettable numbering and a non-resettable grand total are easier to specify at purchase than to retrofit later.

This guide builds on the registration mechanics in Do You Still Need a BIR Permit to Use (PTU) for Your POS or CRM Machine? and Using a Cash Register Machine for Internal Control Only, and sits alongside the penalty exposure covered in BIR Compromise Penalties for Cash Register Machine (CRM) and POS Compliance Failures.

Frequently asked questions #

Is there a BIR regulation specifically about vending machines? #

No. The BIR has not issued a regulation naming vending machines specifically. What applies instead is the general Cash Register Machine (CRM) and Point-of-Sale (POS) framework under RR No. 11-2004 and its current registration process under RMC No. 5-2021 and RMO No. 9-2021 — the same rules that apply to any sales-recording machine, reasoned through for a vending-machine fact pattern rather than drawn from a vending-specific ruling.

Does every vending machine need an Acknowledgement Certificate? #

Only if the machine itself generates a receipt, invoice, or transaction record at the point of sale — a digital display slip, a printed receipt, or an app-based transaction confirmation tied to the sale. A machine that does this functions as a sales-recording device under RR No. 11-2004 and falls under the same registration path as a POS terminal. A bare mechanical coin machine that issues nothing at all does not trigger this specific registration, though the operator’s sales are still taxable and must still be captured through the operator’s own invoicing and books.

What functionality does a receipting vending machine need to meet? #

The same standard the BIR applies to any registered CRM, POS, or sales machine under RMO No. 9-2021: sequential, non-resettable numbering for the receipt or transaction record; a non-resettable accumulating grand total; and the ability to produce and retain a Z-reading or equivalent end-of-period sales summary for the operator’s records.

If a vending machine doesn’t issue a receipt at all, does the operator still owe tax on the sales? #

Yes. The absence of a receipting function on the machine itself has no bearing on whether the income is taxable — it only affects which BIR registration path applies to the machine. The operator must still record every machine’s sales in its own books, through the normal invoicing process, the same way RR No. 11-2004 Section 12 requires registered receipts to be issued separately when a machine is used for internal control only rather than customer receipting.

Can one operator register several vending machines under one Acknowledgement Certificate, or does each machine need its own? #

BIR practice for CRM/POS and similar sales machines generally treats each machine or unit as a separate registered device, since each has its own non-resettable counter and grand total that the BIR tracks individually. An operator with a fleet of receipting vending machines should expect to register and document each unit, not the fleet as a whole, until the BIR issues guidance stating otherwise.

Summary #

No BIR issuance names vending machines directly, so the governing rule is the general CRM/POS functional test under RR No. 11-2004: a machine that issues a receipt or transaction record at the point of sale is a sales-recording device subject to the Acknowledgement Certificate process under RMC No. 5-2021 and RMO No. 9-2021, regardless of whether it’s staffed; a bare non-receipting coin machine isn’t, but its sales are taxable all the same and belong in the operator’s own books and invoicing. Sort a vending fleet by receipting function before assuming either outcome applies across the board. For the registration process itself, see Do You Still Need a BIR Permit to Use (PTU) for Your POS or CRM Machine?.