↓Skip to main content

Is a Condominium Parking Slot Subject to VAT? Why RR No. 13-2012 Treats It Separately

·6 mins

Yes — a condominium parking slot is subject to 12% VAT regardless of its selling price, even when the residential unit it comes with is VAT-exempt. Revenue Regulations (RR) No. 13-2012 treats the parking slot as a transaction separate and distinct from the unit itself, so the slot never benefits from the residential-sale price ceiling under NIRC Section 109(P) — whether sold in the same Contract to Sell or under its own deed.

Split VATable Parking-Slot Line Items From Exempt Unit Sales FREE →

Why does it matter whether a parking slot is “separate” from the unit? #

A developer or broker who treats a parking slot as just another line item on an otherwise VAT-exempt unit sale risks under-remitting output VAT and misreporting the buyer’s BIR Form 2307. If the unit qualifies as a VAT-exempt residential sale, it is tempting to assume the whole contract — including the parking slot — rides on that exemption. RR No. 13-2012 forecloses that assumption: the parking slot is its own VATable transaction, invoiced and reported on its own, no matter how the price allocation looks on the Contract to Sell.

What does Revenue Regulations No. 13-2012 actually say about parking slots? #

RR No. 13-2012 amended the Consolidated VAT Regulations (RR No. 16-2005) covering real estate sales, and one of its specific rules addresses condominium parking lots directly: their sale is always a separate VATable transaction from the residential unit, regardless of price. This is distinct from the regulation’s better-known anti-splitting rule for adjacent residential units sold within 12 months to dodge the VAT threshold — that provision is covered in a separate post on this site and is not the focus here.

Tax-alert commentary summarizing RR No. 13-2012 consistently renders the parking-lot rule the same way:

“Sales of condominium parking lots are treated as a separate and distinct transaction and are subject to VAT regardless of the selling price.”

— Revenue Regulations No. 13-2012, as quoted in secondary tax-alert coverage (this sandbox could not fetch the BIR’s primary PDF directly; treat this as a secondary-sourced quote, not a primary-document confirmation)

Two consequences follow directly from that line:

  • Price is irrelevant. A residential unit can fall below the VAT-exemption ceiling and still carry a VATable parking slot — the slot’s own price, however small, never triggers an exemption.
  • Bundling is irrelevant. Whether the parking slot appears as one line item inside the unit’s own Contract to Sell or is documented under a wholly separate contract, the VAT treatment is the same: taxable.

Does the residential VAT-exemption ceiling apply to the parking slot at all? #

No — the ceiling under NIRC Section 109(P) that can exempt a residential lot, house-and-lot, or condominium unit sale from VAT when the price falls at or below the applicable threshold never extends to the parking slot sold with it. That threshold exists specifically for residential dwelling units and is periodically adjusted; it has no counterpart for parking lots, which RR No. 13-2012 pulls out of the residential-sale analysis entirely and treats as an ordinary VATable sale of real property.

A caveat worth stating plainly: RR No. 13-2012 dates to 2012, and the residential VAT-exemption price ceiling it references has been revised multiple times since — notably under the TRAIN Law and later BIR issuances that index the threshold (a more recent figure of ₱3,600,000 appears in RR No. 1-2024; see the VAT installment sales guide for how that figure interacts with payment terms). This post’s focus is the parking-lot-is-separate rule itself, not the current peso ceiling. Confirm today’s exact threshold with a tax professional or the BIR before relying on any specific figure for a live transaction.

How do developers value a parking slot separately for other taxes too? #

BIR zonal valuation practice reinforces the same separation: parking slots are commonly assigned their own zonal value per square meter, distinct from the residential unit’s zonal value, for computing taxes such as capital gains tax or documentary stamp tax on the higher of selling price or zonal value. A Revenue District Office’s zonal valuation schedule for a condominium project typically carries one per-square-meter figure for residential units and a separate, usually lower, per-square-meter figure for parking areas. That dual-line valuation is the same underlying idea as the VAT rule: a parking slot is its own asset class for BIR purposes, not an extension of the unit it sits beside.

Worked example: a ₱2,800,000 unit sold with a ₱600,000 parking slot #

Assume a buyer signs one Contract to Sell for a residential condominium unit priced at ₱2,800,000 and a parking slot priced at ₱600,000, both documented in the same contract. If ₱2,800,000 falls at or below the residential VAT-exemption ceiling in effect at the time of sale (confirm the current figure — see the caveat above), the unit portion may qualify as VAT-exempt. The parking slot portion does not share in that exemption under RR No. 13-2012, regardless of the unit’s price or the fact that both appear in one contract.

Line itemPriceVAT treatmentOutput VAT
Residential unit₱2,800,000Exempt, if at/below the current residential ceiling (confirm figure)₱0
Parking slot₱600,000Taxable — separate transaction under RR No. 13-2012, regardless of price₱72,000 (12%)
Total contract price₱3,400,000Mixed₱72,000

The developer issues output VAT of ₱72,000 on the parking slot alone (₱600,000 × 12%), invoices that portion separately, and — where the buyer is a withholding agent required to deduct expanded withholding tax on the purchase of real property from a habitually-engaged seller — issues BIR Form 2307 referencing only the VATable parking-slot payment, not the exempt unit price. Getting this split wrong in the sales invoice or in the developer’s RELIEF SLSP DAT file understates output VAT for the quarter even though the unit itself was correctly treated as exempt.

How should a seller document and report the parking-slot sale? #

A seller should invoice the parking slot on its own line with its own VAT computation, regardless of whether it is priced in the same Contract to Sell as the unit or under a separate deed, and report the VATable amount in its own Summary List of Sales for the quarter. In practice:

  1. State the parking slot’s price as a distinct line item on the sales invoice or official receipt, separate from the residential unit price.
  2. Compute 12% output VAT on the parking slot’s price alone, never netted against or absorbed into the unit’s exempt price.
  3. Reflect the VATable parking-slot amount in RELIEF SLSP reporting for the quarter collected, consistent with the developer’s installment or deferred-payment VAT timing (see the 25% initial-payment test guide if the sale is on installment).
  4. Issue BIR Form 2307 to the buyer, where applicable, covering only the withholding-taxable portion tied to the VATable parking-slot payment.

Summary #

A condominium parking slot is always a separate, distinct VATable transaction under Revenue Regulations No. 13-2012 — it is subject to 12% VAT regardless of its selling price and regardless of whether it is sold in the same Contract to Sell as the residential unit or under its own contract. The unit it accompanies may still qualify for the VAT-exemption ceiling under NIRC Section 109(P) if its own price clears that threshold, but the parking slot never inherits that exemption. Developers and brokers should invoice and report the parking-slot price on its own line, apply output VAT to it independently of the unit’s treatment, and confirm the current residential VAT-exemption peso ceiling with a tax professional or the BIR before finalizing any specific transaction, since that figure has been revised multiple times since RR No. 13-2012 was issued in 2012.