Are SSS and GSIS Pension Benefits Taxable? The Exemption Under NIRC Section 32(B)(6)
Yes — SSS and GSIS pension benefits are exempt from Philippine income tax. Monthly pensions and lump-sum retirement or disability benefits paid by the Social Security System (SSS, private-sector) and the Government Service Insurance System (GSIS, public-sector) are excluded from gross income under National Internal Revenue Code (NIRC) Section 32(B)(6), and GSIS benefits carry an additional, explicit exemption under Republic Act No. 8291. This is a different, broader rule than the private-employer retirement-pay exemption this site has covered elsewhere.
Try BIR Online Tools FREE →BIR Form 2316 generation is in development. QAP, SAWT, RELIEF, and BIR Form 2307 are live today, free.
The short answer: SSS and GSIS pensions are excluded from gross income #
SSS and GSIS retirement, disability, and death benefits are not taxable income because the NIRC excludes them from gross income entirely, not because an exemption is separately claimed on a return. NIRC Section 32(B)(6) lists several items excluded from gross income, and secondary legal commentary consistently describes one of those items as covering benefits received from the Social Security System and the Government Service Insurance System — retirement benefits, pensions, gratuities, and similar benefits paid under these two social insurance laws.
Because this falls under the Section 32(B) exclusions rather than a deduction or credit, the benefit is treated as outside the income tax base from the start. The payor (SSS or GSIS) does not withhold any income tax on these payments, and the recipient has no obligation to report them as taxable income on an annual return.
A caveat worth stating plainly: secondary sources are not fully consistent on the exact subsection letter within 32(B)(6) — one source cites 32(B)(6)(f), another cites 32(B)(6)(c). This sandbox could not fetch the primary Tax Code text directly to resolve the discrepancy, so treat the letter designation as unconfirmed and verify it against the current Tax Code (accounting for any TRAIN- or CREATE-era renumbering) before relying on it for a formal filing position. What is well corroborated across sources is the substance of the rule — a Section 32(B)(6) exclusion for SSS and GSIS benefits — even where the exact lettering is not.
Why this is unconditional, unlike the RA 7641 private retirement exemption #
The SSS/GSIS exclusion does not depend on the retiree’s age or years of service — it applies categorically to benefits paid by these two government social insurance systems, full stop. This is a meaningful contrast with the exemption for retirement pay from a private employer, which this site has covered under RA 7641 and the no-BIR-plan exemption track and under BIR Revenue Regulations No. 15-2025 on BIR-qualified private retirement plans. Those posts explain a different rule: NIRC Section 32(B)(6)(a), which conditions a private employer’s retirement-pay exemption on the retiree being 60 to 65 years old with at least 5 years of service (the RA 7641 track), or on the employer maintaining a BIR-qualified plan with a 10-year, age-50 threshold.
Nothing like that age or service test applies to an SSS or GSIS pension. A 45-year-old SSS member who qualifies for a disability pension, or a government employee who separates from service after fewer than the private-sector plan’s 10-year threshold but still qualifies for a GSIS benefit under GSIS’s own rules, receives that benefit tax-free — because the exemption is keyed to the source of the payment (a government social insurance system) rather than to the retiree’s age or tenure.
GSIS benefits carry a second, independent layer of protection: Republic Act No. 8291, the GSIS Act of 1997, contains its own exemption clause covering GSIS retirement and disability benefits — whether taken as a lump sum or as a monthly pension — from income tax. This means a GSIS retiree’s exemption does not rest on the NIRC exclusion alone; it is reinforced by GSIS’s own enabling law.
A separate issue entirely: RMC No. 27-11 and withholding on contributions (not benefits) #
A completely different, often-confused question is whether withholding tax applies to the SSS, GSIS, Medicare, or Pag-IBIG contributions deducted from a working employee’s pay — and that question has nothing to do with whether a retiree’s eventual pension payout is taxable. BIR Revenue Memorandum Circular No. 27-11, dated July 1, 2011, addressed exactly this contribution-side issue. It revoked earlier BIR rulings that had extended the withholding-tax exemption on compensation to contributions made in excess of the mandatory amounts, clarifying that the carve-out from withholding tax applies only to compulsory, legally mandated contributions.
As secondary commentary describing the circular has summarized its clarifying language:
“The exemption from withholding tax on compensation… shall apply only to mandatory/compulsory GSIS, SSS, Medicare and Pag-ibig contributions.”
— BIR Revenue Memorandum Circular No. 27-11 (July 1, 2011), as reported by secondary commentary; the primary circular text could not be independently re-fetched from this environment, so confirm exact wording against the issuance itself before citing it in a formal position.
The distinction matters: RMC No. 27-11 is about what an employer withholds from an active employee’s salary when that employee makes voluntary contributions above the mandatory minimum — it says nothing about whether the eventual pension or benefit payout a retiree later receives from SSS or GSIS is taxable. That payout question is governed by NIRC Section 32(B)(6) and, for GSIS, by RA 8291 — the rule described above. Do not read RMC No. 27-11 as limiting or conditioning the retiree-side exemption; it does not touch that rule at all.
Worked example: a retired teacher’s GSIS pension vs. consulting income #
A concrete example makes the exempt/taxable line clear. Consider a retired public school teacher who separated from government service and now receives a GSIS monthly pension of ₱25,000. In the same year, she also earns ₱300,000 from part-time private tutoring and curriculum consulting for a local review center.
- The ₱25,000/month GSIS pension (₱300,000/year) is excluded from gross income under NIRC Section 32(B)(6) and RA 8291. GSIS does not withhold any income tax on it, and she does not include it as taxable income on her return.
- The ₱300,000/year consulting income is a separate stream, earned from private clients after retirement, and is not a GSIS or SSS benefit at all. It is ordinary self-employment/professional income, fully subject to income tax under the normal graduated rates (or the 8% optional rate, if she qualifies and elects it), with its own registration, invoicing, and filing obligations — including 2307 withholding certificates she should collect from clients who withhold tax on her fees.
The pension and the consulting fees sit in two entirely different tax buckets. Her exempt pension never enters the income tax computation at all; her consulting income is computed, filed, and taxed exactly as any other self-employed Filipino’s income would be. A retiree (or the retiree’s family handling paperwork on their behalf) should never net the exempt pension against taxable business or consulting income, and should never assume that “retirement” status exempts other, unrelated income streams.
What this means for a retiree’s family and remaining BIR paperwork #
A retiree whose pension is exempt may still leave behind other BIR obligations for an employer or family to handle correctly — a former employer closing out a final BIR Form 2316 for the year of separation, a client still issuing a BIR Form 2307 for withheld consulting fees, or, if the retiree later passes away holding other taxable assets, an estate tax filing covering property and investments that are not exempt the way the pension was. None of that paperwork touches the SSS/GSIS pension itself, but getting it right for the taxable pieces still matters.
Summary #
SSS and GSIS pension, retirement, and disability benefits are excluded from gross income under NIRC Section 32(B)(6), with GSIS benefits reinforced by RA 8291’s own exemption clause — unconditionally, without the age or years-of-service thresholds that govern the separate RA 7641 and BIR-qualified-plan exemptions for private employer retirement pay. RMC No. 27-11 addresses a different, contribution-side withholding question and does not limit this benefit-side exclusion. Other income a retiree earns — consulting fees, business income, or rent — remains fully taxable under the ordinary rules, computed and filed separately from the exempt pension. Because the exact subsection lettering under 32(B)(6) varies across secondary sources, confirm it against the current Tax Code text before citing it in a formal filing position.