↓Skip to main content

Inventory Valuation for Tax: NIRC Section 41 on Consistency, Changing Methods, and a FIFO vs Weighted-Average Example

NIRC Section 41 says that once you value inventory using a method that complies with Bureau of Internal Revenue (BIR) conditions, you must keep using it in every later year unless the Commissioner approves a change or requires one. The Commissioner may not require a change in method more often than once every three years, and any change must be approved by the Secretary of Finance. The method you choose directly changes reported gross income.

Get Year-End Filing Done FREE →

What does NIRC Section 41 require? #

Section 41 does not name valuation methods. It delegates the detail to rules and regulations that conform “as nearly as may be to the best accounting practice in the trade or business” and then locks the taxpayer into consistency. The operative text reads:

“If a taxpayer, after having complied with the terms and a conditions prescribed by the Commissioner, uses a particular method of valuing its inventory for any taxable year, then such method shall be used in all subsequent taxable years unless: (i) with the approval of the Commissioner, a change to a different method is authorized; or (ii) the Commissioner finds that the nature o the stock on hand (e.g., its scarcity, liquidity, marketability and price movements) is such that inventory gains should be considered realized for tax purposes and, therefore, it is necessary to modify the valuation method for purposes of ascertaining the income, profits, or loss in a move realistic manner: Provided, however, That the Commissioner shall not exercise his authority to require a change in inventory method more often than once every three (3 years: Provided, further, That any change in an inventory valuation method must be subject to approval by the Secretary of Finance.”

— Section 41, National Internal Revenue Code (Republic Act No. 8424), as posted by LawPhil. Typographical errors (“a conditions,” “nature o,” “move realistic”) appear as in the posted text.

When can the method change? #

Three paths exist under the text. The taxpayer asks for a change and the Commissioner approves it. The Commissioner finds the stock’s scarcity, liquidity, marketability, or price movements call for a different method. In both cases the final change must be approved by the Secretary of Finance, and the Commissioner cannot compel a change more often than once every three years. A taxpayer cannot simply switch methods in the annual return.

Worked example: same sales, two methods #

A retailer starts the year with 100 units at ₱50 and buys 100 more at ₱70. It sells 120 units at ₱120 each (sales ₱14,400). All figures are fictional.

ItemFIFO (first-in, first-out)Weighted average
Cost of 120 units sold100 × ₱50 + 20 × ₱70 = ₱6,400120 × ₱60 = ₱7,200
Ending inventory (80 units)80 × ₱70 = ₱5,60080 × ₱60 = ₱4,800
Gross income (₱14,400 − cost)₱8,000₱7,200

The weighted-average cost per unit is (₱5,000 + ₱7,000) ÷ 200 = ₱60. In a rising-price year FIFO reports ₱800 more gross income than weighted average on identical sales. Because Section 41 locks in the chosen method, that ₱800 gap cannot be reversed next year by switching methods without approval.

What this means for your annual compliance #

  1. Document which method you use and the date you adopted it.
  2. Apply the same method every year, including in the inventory list filed with the BIR; see BIR Annual Inventory List: Who Must File It.
  3. If you want to change, request approval before the year-end closing, not after the return is filed.
  4. Treat an inventory-method change like other accounting changes; see Changing From Cash to Accrual Accounting.
  5. Keep supporting records under BIR Books of Accounts requirements.

Summary #

NIRC Section 41 requires consistent use of the inventory valuation method once adopted, allows a change only with the Commissioner’s authorization (or on the Commissioner’s finding), limits BIR-required changes to once every three years, and subjects every change to Secretary of Finance approval. The quoted text comes from RA 8424 as posted by LawPhil; verify against the current consolidated Code before applying it.

Frequently asked questions #

Can I change my inventory valuation method from FIFO to weighted average whenever I want? #

No. NIRC Section 41 requires the method to be used in all subsequent taxable years unless the Commissioner approves a change, and any change in method must be approved by the Secretary of Finance.

How often can the BIR require me to change my inventory method? #

Not more often than once every three years. NIRC Section 41 provides that the Commissioner shall not exercise authority to require a change in inventory method more often than once every three years.

Does Section 41 say which inventory methods are allowed? #

No. The section refers to rules prescribed by the Secretary of Finance, upon recommendation of the Commissioner, that conform as nearly as may be to the best accounting practice in the trade or business.

Why does the inventory method affect my tax? #

The method sets cost of goods sold and ending inventory, which drives gross income. With the same sales, FIFO and weighted-average costing can report different gross income in a year when purchase prices change.

On what grounds can the Commissioner modify my valuation method? #

When the nature of the stock on hand, such as its scarcity, liquidity, marketability, and price movements, makes it necessary to modify the method to ascertain income, profits, or loss more realistically, subject to the three-year limit.