↓Skip to main content

BIR Form 2307 for Manning and Crewing Agencies: Withholding on PEME Clinics and Local Training Providers

A manning or crewing agency’s best-known income stream — processing seafarer wages on behalf of a foreign shipowner — generally sits outside Philippine withholding tax, because qualifying seafarer compensation for work performed entirely outside the Philippines is exempt from income tax. What’s easy to overlook is that the manning agency is still an ordinary Philippine withholding agent on its own domestic vendor payments: fees to Pre-Employment Medical Examination (PEME) clinics, maritime training and certification centers, and uniform or safety-gear suppliers it engages to keep its crewing pipeline running.

This guide is part of the BIR Form 2307 series. For the seafarer exemption itself, see Is a Seafarer’s Income Exempt From BIR Tax?; for the professional-fee withholding this applies to PEME clinics, see BIR Form 2307 for Medical Practitioners and Hospital/Clinic Arrangements.

Generate a PEME Clinic BIR Form 2307 FREE →

Why doesn’t the seafarer wage stream get withheld? #

A manning agency typically acts as the local agent that handles payroll, remittance, and documentation for crew sailing under a foreign principal’s vessel, and the underlying wage itself is the seafarer’s exempt income, not the manning agency’s own. The agency’s own taxable revenue from this arrangement is usually the management or service fee the foreign principal pays it — income from a foreign source, paid by an entity with no Philippine withholding obligation, so no BIR Form 2307 enters that side of the business at all. That’s a completely separate question from what this guide covers: the manning agency’s own spending on Philippine vendors.

Which local vendor payments does a manning agency withhold on? #

The payor-status test is the same one applied across this series: a manning agency is a juridical person engaged in trade or business, so every qualifying local service or goods payment it makes is withheld the same way as any other Philippine company’s. On a documented fee waiver, the professional-fee provision for medical practitioners is explicit about what’s required before withholding can be skipped:

“The withholding tax shall not apply whenever there is proof that no professional fee has in fact been charged by the medical practitioner and paid by his patient, provided this fact is shown in a sworn declaration jointly executed by the medical practitioner and the patient, or the patient’s duly authorized representative…”

— Section 2.57.2(A) of Revenue Regulations No. 2-98, as amended by RR No. 11-2018

A manning agency paying a PEME clinic for a batch of pre-deployment medical exams doesn’t get a free pass on this provision just because the exams are a mandatory, recurring part of crewing — absent a sworn no-fee declaration for each applicant (rare in practice, since the agency itself typically pays the clinic directly), the standard rate applies:

Local vendor paymentClassificationRateATC
PEME clinic / attending physician’s feeProfessional fee10% (or 15% over ₱3M annual threshold)WI010/WI011 or WC010/WC011
Maritime training or certification center feeContracted training service2%WC160/WI160
Uniform, safety gear, or supplies (manning agency is a TWA)Goods purchase1%WC158/WI158
Recruitment documentation processor feeContracted service2%WC160/WI160

Worked example: a manning agency’s pre-deployment batch #

Horizon Maritime Manning Corp. processes a batch of 20 seafarers for pre-deployment, paying a PEME clinic for the required medical exams and a training center for a mandatory refresher certification course.

ItemAmountWithholding
PEME clinic, 20 medical exams at ₱3,500 each₱70,000.0010% EWT = ₱7,000.00
Maritime training center, refresher certification course₱40,000.002% EWT = ₱800.00

Horizon Maritime issues BIR Form 2307 for ₱7,000 to the PEME clinic and ₱800 to the training center, remits both through its monthly BIR Form 0619-E and quarterly BIR Form 1601-EQ, and lists both vendors in its Quarterly Alphalist of Payees. None of this touches the seafarers’ own wages, which the agency processes under the separate, exempt seafarer-income framework.

Frequently asked questions #

Does a manning agency withhold tax on the seafarer salaries it processes? #

No. Seafarer compensation for services rendered entirely outside the Philippines, as a crew member on a vessel engaged in international trade, is generally exempt from Philippine income tax, so there is no withholding tax certificate issued on that wage stream in the first place. This post is about a different, separate set of payments — the manning agency’s own local vendors.

What does a manning agency withhold on, then? #

Its own payments to Philippine-based vendors it engages to support crewing operations: Pre-Employment Medical Examination (PEME) clinics, maritime training and certification centers, uniform and safety-gear suppliers, and local recruitment or documentation processors — all ordinary domestic withholding obligations under RR No. 2-98.

What rate applies to a PEME clinic’s fee? #

10% expanded withholding tax on the clinic’s or attending physician’s professional fee, the same professional-fee bracket applied to any medical practitioner paid by a business under RR No. 2-98 Section 2.57.2(A), as amended by RR No. 11-2018, unless the clinic documents a sworn no-fee declaration.

What rate applies to a maritime training center or uniform supplier? #

2% for a training or certification service under the general contractor bracket (ATC WC160/WI160); if uniforms or safety gear are a straight goods purchase, withholding applies only if the manning agency is a designated Top Withholding Agent, at the standard 1% goods rate.

Does the manning agency’s foreign principal also need a BIR Form 2307? #

No. A foreign shipowner or principal paying the manning agency’s management fee from outside the Philippines is not a Philippine withholding agent, so no BIR Form 2307 is issued on that inbound fee — the withholding obligations covered in this guide run only through the manning agency’s own domestic vendor payments.

Summary #

A manning or crewing agency’s seafarer wage processing and its own vendor spending are two separate withholding questions. The seafarer income side is typically exempt and generates no BIR Form 2307 at all; the agency’s domestic payments to PEME clinics, training centers, and gear suppliers follow the same professional-fee and contractor-service rules as any other Philippine business.