↓Skip to main content

BIR Form 2307 for Forex Dealers and Money Changers: Is the Exchange Rate Spread Withheld?

A company that exchanges currency in bulk through a BSP-registered forex dealer or money changer generally withholds no creditable tax on the currency exchange itself — the dealer’s exchange-rate spread is a trading margin, not a service fee — but a separately billed handling or service charge is withheld at 2%, under Revenue Regulations (RR) No. 2-98 as amended by RR No. 11-2018.

This guide is part of the BIR Form 2307 series. It draws on the bank-vs-nonbank distinction in Is Interest Income From Lending Money to a Business Subject to BIR Form 2307? and the fee-vs-pass-through split in BIR Form 2307 for Travel Agencies and Tour Operators.

Generate a Forex Service Fee BIR Form 2307 FREE →

Why a currency exchange itself generally isn’t withheld #

A sale or purchase of foreign currency through a money changer is a transaction in currency rather than a payment for a service rendered to the buyer, so it does not fit the income-payment structure RR No. 2-98 targets under the general withholding-agent definition:

“(A) In general, any juridical person, whether or not engaged in trade or business; (B) An individual, with respect to payments made in connection with his trade or business…”

— RR No. 2-98, Section 2.57.3(A)–(B)

A money changer’s revenue on a straight currency sale comes from the buy-sell rate spread, which is realized through its own books as trading income rather than as an income payment the customer makes to the dealer for a service. This parallels how this series already treats core bank activity for EWT purposes — the underlying financial transaction sits largely outside the ordinary creditable-withholding net, while a distinct, separately identifiable service charge does not.

What rate and ATC code apply to a handling or service fee? #

Once a forex dealer separately itemizes a handling fee, courier fee, or bulk-transaction service charge — distinct from the exchange rate itself — that fee is a payment for a service and falls under the flat 2% general contractor/business-services bracket used throughout this series.

ComponentPayeeATCRate
Currency exchange (the sale itself, at the quoted rate)Money changer/forex dealer—Not an EWT income payment
Separately billed handling/service feeIndividually operated money changerWI1202%
Separately billed handling/service feeMoney changer/forex dealer, organized as a corporationWC1202%

Worked example: a BPO’s bulk payroll currency conversion #

Northstar BPO Services, Inc. (fictional) converts USD 50,000 of client billings into Philippine pesos through Metro Exchange Corp. (a corporation), a BSP-registered money changer, at the quoted exchange rate, and separately pays a ₱3,500 bulk-transaction handling fee for same-day processing and secure delivery of the converted funds.

ItemAmountATCEWT Withheld
Currency exchange at quoted rate(currency sale, not an income payment)—None
Bulk-transaction handling fee₱3,500.00WC120 (2%)₱70.00

Northstar withholds nothing on the currency conversion itself, but withholds ₱70 on the ₱3,500 handling fee, remits it through BIR Form 0619-E monthly and BIR Form 1601-EQ quarterly, lists Metro Exchange Corp. on its Quarterly Alphalist of Payees, and issues a BIR Form 2307 for ₱3,500 under ATC WC120. Had Metro Exchange simply quoted a single all-in rate with no separately itemized fee, there would be no withholding event in this transaction at all.

Summary #

Exchanging currency through a money changer generally triggers no EWT on the exchange itself, because the dealer’s margin is a trading spread rather than a service fee — but a separately billed handling or service charge is withheld at 2% under ATC WI120/WC120, the same general contractor/business-services bracket used throughout this series. See Is Interest Income From Lending Money to a Business Subject to BIR Form 2307? for the parallel bank-vs-nonbank reasoning. For the full library of BIR Form 2307 guidance, start at the BIR Form 2307 series hub or the pillar guide.