Does a Tax-Exempt Construction Joint Venture Still Withhold BIR Form 2307 From Its Subcontractors?
A construction joint venture that qualifies for the Section 22(B) exclusion doesn’t pay corporate income tax on its own earnings — but that exemption has nothing to do with its separate role as a withholding agent. The moment the JV pays a subcontractor, a materials supplier, or a professional for services, it withholds expanded withholding tax and issues BIR Form 2307 exactly as any other payor would, because the exemption and the withholding duty rest on two different legal questions.
Issue Your JV's Subcontractor BIR Form 2307 — FREE →This guide is part of the BIR Form 2307 series. For the broader contractor-withholding mechanics this builds on, see BIR Form 2307 for Contractors and Subcontractors.
Why is a construction joint venture excluded from corporate income tax in the first place? #
Section 22(B) of the National Internal Revenue Code excludes a joint venture or consortium formed specifically to undertake a construction project from the statutory definition of “corporation,” so a qualifying JV doesn’t file or pay income tax the way an ordinary company does. The exclusion traces back to Presidential Decree No. 929, which amended the tax definition of a corporation so it would not include a joint venture formed to undertake a construction project — a policy meant to let local contractors pool resources and compete for large projects without taking on a second layer of corporate tax on top of what each co-venturer already pays. As quoted in a 2025 Court of Tax Appeals decision discussing the exclusion:
“the term ‘corporation’ shall not include… joint venture or consortium formed for the purpose of undertaking construction projects”
— Section 22(B), National Internal Revenue Code, as quoted in CTA case commentary summarizing the statute (the exact statutory wording should be confirmed against the official NIRC text for any filing decision).
What has to be true for the exclusion to actually apply? #
The Section 22(B) exclusion isn’t automatic just because two contractors agree to work together — the BIR’s implementing rules, principally Revenue Regulations No. 10-2012 and the later clarifications in Revenue Regulations No. 14-2023 and Revenue Memorandum Circular No. 21-2025, set specific conditions. A qualifying construction JV must be formed by licensed local contractors — each co-venturer accredited by the Philippine Contractors Accreditation Board (PCAB) — and organized for the specific construction undertaking, not as a vehicle for unrelated commercial activity. A joint venture that admits an unlicensed participant, takes on work outside the construction project it was formed for, or fails to maintain the records the BIR expects risks losing the exclusion and being assessed as an ordinary taxable corporation instead.
Does the exemption change who withholds on payments to subcontractors? #
No — withholding tax runs on the payment, not on the payor’s own tax status, so an income-tax-exempt construction JV still withholds expanded withholding tax and issues BIR Form 2307 on everything it pays that’s subject to withholding. A JV’s exclusion from the definition of “corporation” answers one question: does the JV itself owe corporate income tax on its earnings? It does not answer a separate question: is the JV a withholding agent when it pays someone else? Those are independent obligations under different provisions, and secondary compliance commentary on Revenue Regulations No. 14-2023 describes this as applying to joint ventures “whether incorporated or not, taxable or non-taxable” — the withholding duty attaches regardless of the JV’s own exemption status.
In practice, a construction JV typically withholds:
- 1% on income payments to local suppliers of goods and materials
- 2% on income payments to local suppliers of services, including subcontracted labor, specialty trade work, and professional/technical services
These are the same rates and the same BIR Form 2307/QAP mechanics covered in BIR Form 2307 for Contractors and Subcontractors — nothing about the JV’s own tax-exempt status changes the subcontractor’s side of the transaction.
What about the co-venturer contractors themselves? #
The individual contractors that make up the joint venture don’t share in its exemption — each co-venturer still pays regular corporate income tax on its distributive share of the JV’s income, and still has creditable withholding tax withheld on payments it separately receives. The exclusion in Section 22(B) is narrow and applies to the joint venture entity itself, not to the participating companies. A co-venturer that treats its own share of JV profits as tax-free because the JV didn’t pay corporate tax on it is applying the exemption to the wrong taxpayer.
Worked example #
A worked numbers example makes the two-track treatment concrete: the JV’s own income escapes corporate tax, while every payment it makes downstream still gets withheld and certified exactly like any other contractor’s would.
A PCAB-licensed joint venture of two mid-sized contractors — formed solely to build a provincial government housing project — bills the government agency ₱80,000,000 for the completed project. Because it qualifies under Section 22(B), the JV itself doesn’t file a corporate income tax return on that contract revenue; the two co-venturers instead report their agreed share of the JV’s net income on their own returns. During the project, the JV pays a steel-supply company ₱6,000,000 for rebar and structural steel (1% EWT = ₱60,000 withheld, BIR Form 2307 issued) and a specialty electrical subcontractor ₱4,500,000 for wiring and fixtures (2% EWT = ₱90,000 withheld, BIR Form 2307 issued). Both certificates and the corresponding QAP entries are prepared exactly as they would be for any other paying entity — the JV’s own exemption from corporate income tax has no bearing on either certificate.
Frequently asked questions #
Is a construction joint venture exempt from income tax? #
A joint venture or consortium formed specifically to undertake a construction project is excluded from the definition of a taxable corporation under Section 22(B) of the NIRC, provided it meets the BIR’s conditions — the participating contractors must be licensed by the Philippine Contractors Accreditation Board (PCAB) and the venture must be formed for that construction undertaking, not general commercial activity.
Does the JV’s tax exemption mean it doesn’t have to withhold tax on its subcontractors? #
No. The Section 22(B) exclusion only removes the joint venture’s own income from corporate income tax — it does not remove the JV’s separate duty, as a withholding agent making income payments, to withhold expanded withholding tax and issue BIR Form 2307 on payments it makes to subcontractors, suppliers, and other payees.
What withholding tax rate does a construction joint venture apply to subcontractor payments? #
A qualifying construction JV generally withholds at the same expanded withholding tax rates any other payor applies: 1% on income payments to suppliers of goods and 2% on income payments to suppliers of services, including subcontracted construction work, consistent with the rates under Revenue Regulations No. 11-2018 and its successors.
Do the co-venturer contractors still pay tax on their share of the JV’s income? #
Yes. While the joint venture itself is excluded from corporate income tax, the individual co-venturer contractors remain subject to regular corporate income tax, and to creditable withholding tax, on their distributive share of the venture’s income and on payments they separately receive.
Summary #
A construction joint venture’s Section 22(B) exclusion from corporate income tax and its duty to withhold on payments it makes are two separate legal questions, and qualifying for one doesn’t exempt it from the other. A PCAB-licensed JV formed for a specific construction project still withholds 1% on goods and 2% on services under Revenue Regulations No. 11-2018 and its successors, and still issues BIR Form 2307 to every subcontractor and supplier whose payment is subject to withholding — the exemption lives entirely on the JV’s own income, not on what it pays out. For the underlying contractor-withholding mechanics, see BIR Form 2307 for Contractors and Subcontractors, and for the certificate-vs-final-tax distinction generally, see Creditable vs Final Withholding Tax: What’s the Difference?.