↓Skip to main content

BIR Form 2307 for In-House Canteen and Food Concessionaires: Who Withholds on the Subsidy Fee?

A company, school, or hospital that pays its in-house canteen or cafeteria operator a fixed monthly subsidy, management fee, or minimum guarantee to keep food service running for employees or students is paying for a contracted service, not renting out space — so the payment is subject to 2% expanded withholding tax (EWT) under RR No. 2-98 Section 2.57.3, not the 5% rate used for a space lease. The direction of the payment decides everything: if the institution pays the concessionaire, it’s a service fee; if the concessionaire pays the institution for the right to occupy canteen space, no withholding applies on the institution’s side at all.

This guide is part of the BIR Form 2307 series. For the general contractor-payment rate this applies, see BIR Form 2307 for Ice Plant and Cold Storage Service Fees; for the comparable one-off event version of food service, see BIR Form 2307 for Event Planners and Caterers.

Generate a Canteen Subsidy BIR Form 2307 FREE →

Why is a canteen subsidy withheld as a service fee, not rent? #

A subsidy or management fee compensates the concessionaire for operating the canteen — staffing it, buying food stock, and running daily service — which is exactly the kind of contracted service RR No. 2-98’s general payor-status test covers, regardless of the institution’s industry. The regulation frames who withholds in trade-or-business terms, not by sector:

“(A) In general, any juridical person, whether or not engaged in trade or business; (B) An individual, with respect to payments made in connection with his trade or business…”

— RR No. 2-98, Section 2.57.3(A)–(B)

A factory paying its canteen contractor ₱80,000 a month to subsidize employee meal costs, a private school paying its canteen operator a fixed management fee, and a hospital paying its cafeteria concessionaire a minimum monthly guarantee are all withholding agents under clause (A) — each is a juridical person engaged in trade or business, and the payment compensates a contracted service rather than a sale the institution itself makes.

Why doesn’t the 5% rental rate apply here? #

The 5% rate applies when the institution is the tenant paying for the right to occupy someone else’s space — the opposite cash-flow direction from a canteen subsidy, where the institution owns or controls the space and pays the operator to run food service in it. Many institutions get this backwards because a canteen “feels like” a tenancy — the concessionaire occupies a defined space inside the building — but occupying space to perform a service is not the same as leasing it:

ArrangementWho pays whomWithholdingATC
Institution pays concessionaire a subsidy/management fee to run the canteenInstitution → concessionaire2% EWT (service contractor)WC160 / WI160
Concessionaire pays the institution rent for canteen space, keeps 100% of salesConcessionaire → institution5% EWT on the institution’s rental income, if the concessionaire itself is a withholding agentWC100 / WI100
Institution provides space and subsidy, concessionaire keeps sales above a minimum guaranteeInstitution → concessionaire (subsidy only)2% EWT on the subsidy portion onlyWC160 / WI160

The third row is the most common real-world hybrid: the institution subsidizes the operation to keep meal prices low for employees or students, while the concessionaire still earns revenue from the food it sells. Only the subsidy the institution pays is withheld — the concessionaire’s own food sales to employees are an ordinary retail transaction between the concessionaire and each employee-customer, with no withholding at all.

Worked example: a factory subsidizes its employee canteen #

Metro Assembly Corp. pays Lola Metring’s Canteen Services ₱75,000 a month to operate its factory cafeteria, keeping meal prices affordable for the 400-person shift workforce; the concessionaire also keeps whatever it collects directly from employees at the counter.

ItemAmount
Monthly canteen operating subsidy (VAT-exclusive, concessionaire is VAT-registered)₱75,000.00
EWT withheld (2% general contractor rate, ATC WC160)₱1,500.00
VAT (12% on ₱75,000)₱9,000.00
Net paid to Lola Metring’s Canteen Services₱82,500.00

Metro Assembly issues BIR Form 2307 for the ₱1,500 withheld each month, remits it through BIR Form 0619-E monthly and BIR Form 1601-EQ quarterly, and lists the concessionaire in its Quarterly Alphalist of Payees (QAP). The ₱1,500-per-month withholding applies only to the subsidy — Metro Assembly does not touch, and has no withholding duty over, whatever employees pay the canteen directly for their meals.

Frequently asked questions #

Does a company withhold tax when it pays a canteen concessionaire to run its employee cafeteria? #

Yes, if the company pays the concessionaire a subsidy, management fee, or minimum guarantee for operating the canteen — that payment is creditable withholding tax under RR No. 2-98 Section 2.57.3, because the concessionaire is rendering a contracted food-service, not leasing the company space.

What rate applies to a canteen subsidy or management fee? #

2% expanded withholding tax under the general contractor bracket (ATC WC160 for a corporate concessionaire, WI160 for an individually owned one), the same rate applied to other recurring service contractors in this series, provided the payor is a juridical person or an individual withholding agent engaged in trade or business.

What if the canteen operator pays the company rent for the space instead? #

Then the cash flow runs the other way and there is no withholding on the operator’s side at all — a canteen operator paying rent to use company space is the lessee, and generally the company providing the space has no withholding obligation on rental income it receives, only on its own payments to suppliers and contractors.

Does it matter whether the canteen is inside a school, hospital, or factory? #

No. The test is the nature of the payment — a subsidy or fee for a contracted food-service, versus rent for space — not the type of institution paying it. A school paying a canteen concessionaire a monthly operating subsidy withholds the same way a factory or BPO office would.

Does the concessionaire still issue an official receipt even though the company withholds? #

Yes. The concessionaire issues its regular BIR-registered receipt or invoice for the gross subsidy or fee, and the company issues BIR Form 2307 for the 2% withheld, the same two-document pattern used for every other contracted-service payment in this series.

Summary #

A canteen or cafeteria subsidy is withheld at 2% as a contracted service under RR No. 2-98 Section 2.57.3 — not at 5% as rent — because the institution is paying for food-service operations, not occupying someone else’s space. The direction of payment, not the type of institution, decides which rate applies.